KAVOS KLUBAS - APIE KAVOS AROMATĄ
Kava yra gyvas produktas, todėl permainingas ir stipriai priklausomas nuo aplinkos. Kas labiausiai įtakoja kavos puodelio skonį? Pradėsime apžvalgą nuo labiausiai paplitusio kavos paruošimo būdo – espreso, ir jo pagrindu ruošiamų gėrimų mat įsigydami espreso kavos aparatą namams visų pirma įsigyjate galimybę gerti skanią kavą. Šiuolaikiniai kavos virimo aparatai suteikia plačias paruošimo galimybes kavos mėgėjams, būtent dėl šios priežasties būtina kuo geriau pažinti kavos virimo įrankį ir jo teikiamas galimybes.
Kava
Kelias link tobulo puodelio prasideda nuo kavos pupelės. Galima drąsiai teigti, kad kavos pupelės skonis, nuo tada kai ji yra nuskinama nuo kavamedžio - pradeda keistis, o kavos pramonėje dirbančių profesionalų siekis - kad pasikeitimas būtų kuo mažesnis. Dar prieš verdant kavą lengva suklysti - išsirinkti nekokybiškų pupelių, tokiu atveju nesvarbu ar virsite kavą su profesionalia kavinių įranga ar nesudėtingu pusiauautomatiniu kavos aparatu - nemalonūs kavos skonio atsiminimai gali persekioti ilgai. Jau minėjome, kad renkantis kavą svarbu pasitelkiti jusles, atkreipkite dėmesį į kavos šviežumą, kavos pupų išvaizdą, jų rūšį, skrudinimo lygį. Kavos pasirinkimas yra neatsiejamas nuo į Jūsų kavos ruošimo būdo. Espresui rinkitės specialiai espreso, tai yra - tamsiau paskrudintas pupas. Kaip žinoti ar Jūsų espreso pavyko? Jeigu puodelyje jaučiate saldumą, kartumą (naudojant robustą, o ne 100% arabiką) ir malonią rūgštelę - Jums pavyko! Mėgstantiems kavą su pienu rekomenduojame naudoti dar tamesnio skrudinimo pupas, būtent tamsiau skrudintų kavos skonis neužgožiamas pieno.
Vanduo
Antras elementas - vanduo. Paprasta? Anaiptol - jį rinktis reikia kruopščiai ir laikantis tam tikrų taisyklių mat 99% kavos puodelio yra būtent vandeuo. Vanduo yra įvairaus kietumo, turi skirtingą mineralų kiekį, skonį, o to rezultatas - visiškai skirtingų skonių kavos puodeliaiu iš tos pačios kavos pakuotės. Stenkitės nenaudoti vandens iš čiaupo ar filtruoto vandens. Be to, vandentiekio vanduo turi daug mineralų („kietas vanduo)“, kurie kaupiasi ant espreso kavos aparato sienelių ir su laiku tai gali sukelti mechaninių gedimų. Paruoštas vanduo buteliuose kiek brangesnis, nors puodeliui kavos jo sąnaudos nėra didelės, bet skonio atžvilgiu - labai reikšmingos. Virdami tobulą puodelį espreso norite, kad jūsų vanduo nebūtų nei per kietas, nei per minkštas, mat kavos ir vandens sąlyčio metu pirmuoju atveju vanduo sunkiau įsisavina kavos skonį, o antruoju - tą padaro per greitai, o tai Jūsų puodelyje atsispindės nemaloniu kartumu. Espreso aparatuose rekomenduojame dažniau keisti vandenį, kad jis neužsistovėtų boileryje. Jeigu kavos aparatas kurį laiką nebuvo naudojamas, kelis kartus paleiskite kavos aparatą tuščią, be kavos, kad vanudo boileryje pasikeistų.
Pasauliniai vandens kokybės standartai pateikiami lentelėje žemiau:
Charakteristika |
Optimalios reikšmės |
Priimtinas lygis |
Kvapas |
Švarus / šviežias, bekvapis |
|
Spalva |
Švari, permatoma |
|
Chloro kiekis |
0 mg/l |
|
TDS* |
150 mg/l |
75-250 mg/l |
Kalcio kietumas |
4 grūdeliai (grains) arba 68 mg/l |
1-5 grūdeliai arba 17-85 mg/l |
Šarmingumas |
40 mg/l |
Arti 40 mg/l |
pH |
7.0 |
Nuo 6,5 iki 7,5 |
Natris |
10 mg/l |
Arti 10 mg/l |
*TDS - Total Dissolved Solids - bendras ištirpdytų judrių įkrautų jonų kiekis, įskaitant druskas ir metalus. Šis trumpinys tiesiogiai apibūdina vandens kokybę ir švarumą. Lentelė paruošta naudojantis SCAA „Specialty Coffee Association of America“ duomenimis.
Temperatūra
Daugelis šiandien gaminamų kavos aparatų leidžia keisti kavos virimo temperatūrą. Tempetratūros reguliavimas gali iš esmės subalansuoti Jūsų puodelio skonį, mat aukštesnė temperatūra pagreitina skonių ištraukimą - iš kavos į vandenį, o vėsesnė - sulėtina. Pavyzdžiui, jei kava turi per daug rūgštelės - didinkite temperatūrą, ji kilstels kartumą, subalansuos skonį, ir atvirkščiai.
Malimas
Kuo kavos malimo rupumas didesnis (arba stambesnis), tuo greičiau praeina vanduo ir mažesnis vandens su kava sąlyčio plotas, reiškia - ir mažesnis skonių ir kavos aliejų ištraukimas. Priklausomai nuo naudojamos kavos kiekio klasikinis espreso puodelis (30-40ml) turi subėgti per 20-30 sekundžių. (Atkreipkite dėmesį, dvigubas espreso - tai du espreso, o ne vienas ilgiau bėgantis espreso). Per šį laiką tekėdamas vanduo pasisavina iš kavos aliejų ir skonius. Jei espreso bėga per ilgai – atsiranda nemalonus kartumas, gėrimas būna be cremos (kreminės spalvos plutelė ant espreso paviršiaus), be aiškaus skonio, vandeningas. Tad jeigu Jūsų espreso bėga per greitai - kavą malkite smulkiau, jeigu vos bėga - stambinkite malino rupumą.
Įprastai norint gauti puikų espreso, kavos čiurkšlė būna plona, tamsi (nes vanduo prabėgo per gruosius kavos aliejus) ir švelniai pabaltėja espreso subėgimo pabaigoje, suformuodamas vientisą kremą. Svarbu: laikykitės kavos aparato instrukcijų. Nemalkite jau sumaltos kavos. Malimo pasikeitimai bus juntami po 2-3 espreso puodelių.
Indai
Indai yra ne mažiau svarbūs. Popierinis puodelis visada pablogina skonį, o šaltas puodelis - greičiau atšaldo gėrimą. Pašildykite puodelį (espreso puodeliai 60-90 ml talpos) (espreso kavos aparatai įprastai turi padėkliuką pašildymui) apvaliu dugnu (espreso išbėga lygiai, nesitaško, tolygiai susiformuoja krema (plačiuose, dideliuose puodeliuose krema išsisklaido). Atminkite - tą mažą puodelį espreso reikia gerti tuoj pat - maksimaliai šviežią.
Ingredientai
Spręskite patys ar į gėrimus dėti cukraus, prieskonių, kitų ingredientų. Įprastai gera kava nereikalauja pridų, ji skani iš savęs. Cukrus nuims perteklinį kartumą, bet gali truputį ištraukti rūgštelę. Ingredientus dėkite po gėrimo paruošimo. Jokiu būdu nebverkite į kavamalę su kavos pupomis, ji gali sugęsti.
„Americano“
„Americano“ - espreso kava su papildomai įpilamu vandens, o ne ilgas espreso (apie 180-240 ml). Paruošimas: įpilkite karšto vandens į espreso arba įpilkite karšto vandens į puodelį ir tuomet ruoškite espreso. Antru atveju paviršiuje būtų krema, kas suminkština skonį.
„Lungo“ (ilgas espreso) - didelis puodelis gėrimo (apie 150-200 ml), bet ruošiamas kaip espreso. Stambaus rupumo kavą leiskite apie 25-30 sekundžių.
„Ristretto“ (trumpas espreso) – nedidelis puodelis gėrimo (apie 15-20 ml), bet ruošiamas kaip espreso. Dėl apimties jis labiau koncentruotas, sodrus, turi didesnį tankį. Ruošiant šį gėrimą, ypatingą dėmesį atkreipkite į sensorinius pojūčius – kava subalansuota, saldi lyg šilkinė, su neintensyvia rūgštele.
„Cappuccino“
„Cappuccino“ - populiariausias kavos gėrimas su pienu (apie 150-180
ml arba kavos su pienu santykis 1:6.). Iš gėrimo piešinio galite spręsti
apie jo skonį - jeigu šviesią pieninę piešinio dalį įrėmina tamsi kavos
dalis, ryškiu kontrakstu - gėrimas paruoštas be priekaištų. Galite
piešti ant putų su sirupu arba barstyti cinamonu, arba tarkuotu
šokoladu, nors teisingai paruoštas gėrimas bus skanus be jokių
priedų. Vienas šio gėrimo svarbiausių komponentų:
Pienas - labai
svarbus „cappuccino“ komponentas. Rinkitės šviežią nenugriebtą pieną,
geriausiai - 3,5% riebumo. Atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį, jų
aukštas kiekis pagerina gėrimo skonį ir tankį. Atsižvelkite, kad pienas
gali skirtis priklausomai nuo sezono. Plaktine tik šaltą pieną,
pakartotinai neplakite pieno, tai pablogina jo skonį.
Gėrimo temperatūra turi būti komfortiška. Pieną kaitinkite iki 60-63°C, kol įgauna tolygią judrią, su minimaliu oro burbuliukų kiekiu tekstūrą it skystos grietinės konsistencijos pieno. Pats skaniausias „cappuccino“ - kai jis tik įpiltas ir nespėjo išsisluoksniuoti, ir putoje nepasirodė oro burbuliukai.
Kavos aparato valymas
Svarbu priminti, kad kavos aparatą reikia periodiškai valyti, šalinti kavos ir pieno likučius. Kavamalėje nepalikite nepanaudotų ar jau sumaltų kavos pupų. Kavoje esantys aliejai ilgainiai prilips prie kavamalės girnų, nebus lengvai pasiekiami ir nuplaunami, bet įtakos malamos kavos skonį. Ne mažiau svarbu pašalinti nuo kapučinatoriaus paviršiaus pieną. Kasdieną valykite pieno lataką pagal instrukciją, nes pienas greitai genda. Visos kitos kavos aparato dalys, besiliečiančios su kavos pupomis, turi būti laikomos švaroje.
Viskas apie kavą KAVOS KLUBE